KNJIGA KOJU SU ČEKALE GENERACIJE

Gotovo cjelokupnu povijest Vareša i vareškog kraja obilježila su rudna bogatstva. S njima i po njima je vareški kraj ušao u povijest i u njoj, unatoč najnevjerojatnijim mijenama, mnoga stoljeća trajao. Otuda je i bio intrigantan brojnim istraživačima, ponajprije rudarsko-geološke struke, potom historičarima, a onda i znanstvenicima najrazličitijih struka diljem europskog kontinenta. I premda je pojam Vareša star jedva 550 godina, vareški kraj s Dabravinama, Zvjezdangradom, Bobovcem, Perunom, Borovicom, Dubošticom, Jelaškama, Oćevijom, Brgulama... ispisuje varešku povijest cijela dva tisućljeća...
Knjiga Vareš i vareški kraj kroz stoljeća na jednom mjestu okuplja i kondenzira tu dugotrajnu i brojnim diskontinuitetima obilježenu čudesnu povijest.
Ispisati tu priču na jednom mjestu i u jednoj knjizi dugogodišnji je san brojnih generacija Varešana. Sabrati na jednom mjestu sva znanja nebrojenih povijesnih izvora ili ona o kojima su fragmentarno pisali brojni velikani povijesne znanosti kao što su Radimsky, Sergejevski, Kreševljaković, Filipović, Bešlagić, Basler, Anđelić, Đaković, Mikolji, Džaja..., kao i Benić, Batinić, Katzer, Ćorović, Protić, Palavestra, Zirdum, Bugarski... ili, pak, Varešani kao što su Žuljić, Gavran, Tokmačić, Matić, Mlivončić... generacijama je bio nedosanjan san.
Ostalo je zabilježeno i da je vareška općinska vlast od 1966. do 1978. u barem tri navrata pokušavala napisati nekakvu takvu knjigu, no sve je ostajalo na pustim željama.
Ovih se dana taj višedesetljetni san pred našim očima ostvaruje. Knjiga o Varešu na 384 stranica foto-monografskog formata (30 x 23), s preko 600 fotografija i Leksikonom uglednih Varešana u dodatku, posve je vareški proizvod.
Podružnica Hrvatskoga kulturnog društva „Napredak“, kao izdavač, okupila je respektabilan produkcijski tim i nakon četiri godine pred nama je djelo koje potpisuju Željko Ivanković, autor teksta i glavni urednik; Mladenko Marijanović, urednik fotografije i Mladen Divković, dizajner i likovno-tehnički i grafički urednik publikacije.
Da knjiga potpuno i do kraja ostane vareška, jezično (lektorsko-redaktorski) iza je nje stala profesorica Jelena Jurić, a Leksikon na kraju knjige priredio je Vladimir Ruf.
Raskošno opremljena knjiga o Varešu i vareškom kraju, osim što predstavlja tekstualno-slikovni hod kroz vareška stoljeća i vrhunsko svjedočenje o vareškoj kulturnoj snazi i posebnosti, ujedno je i knjiga-spomenik, najljepša vareška čitanka i knjiga suvenir za sve one koji Vareš vole i znaju, ali još više za one koji Vareš i vareške ljude tek žele temeljito upoznati i razumjeti.


  • Vareš